بارداری پرخطر

چگونه بارداری پرخطر را مدیریت کنیم؟

چگونه بارداری پرخطر را مدیریت کنیم؟ اصطلاح بارداری پرخطر نشان می‌دهد که برای داشتن یک بارداری و زایمان سالم و موفق، مراقبت های بیشتری لازم است. درصد زیادی از زنان دوران بارداری خود را بدون هیچ مشکل خاصی به پایان می‌رسانند اما بین 10 تا 15 درصد آنان شرایطی را تجربه می‌کنند که به آن بارداری پرخطر می‌گویند. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره بارداری پرخطر بیان کنیم، با ما همراه باشید.

بارداری پرخطر چیست؟

بارداری پرخطر به حاملگی گفته می‌شود که خطر عوارض بیشتری برای مادر، جنین یا هر دو داشته باشد. این طبقه‌بندی می‌تواند ناشی از شرایط پزشکی قبلی، عوارضی که در دوران بارداری ایجاد می‌شوند، یا عوامل مرتبط با سن، سبک زندگی یا سابقه زایمان مادر باشد. برای متخصصان ضروری است که حاملگی های پرخطر را زودتر شناسایی کنند تا مداخلات و نظارت مناسب را اجرا کنند.

بارداری پرخطر چیست؟

انواع بارداری های پرخطر

بارداری های پرخطر به چند دسته تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

بارداری پرخطر ناشی از عوامل مادرزادی

یکی از مواردی که بارداری پرخطر برای فرد ایجاد می‌کند، سن پایین مادر می‌باشد. زنانی که سن آن ها در زمان بارداری کمتر از 17 و بیشتر از 35 سال است، بیشتر از دیگران در معرض بروز برخی از عوارض هستند. مواردی مانند دیابت و فشار خون و بیماری های عصبی مادر و همچنین اختلالات کلیوی نیز در بروز مشکلات بارداری پرخطر بی تاثیر نیستند. داشتن سابقه ی سقط جنین، بروز مشکلاتی در بارداری قبلی یا داشتن سابقه خانوادگی در ابتلا به اختلالات ژنتیکی نیز از دیگر مواردی هستند که موجب بروز بارداری پرخطر می‌شوند.

بارداری پرخطر ناشی از عوامل جنینی

در بسیاری از موارد دیده می‌شود که عواملی که حاملگی را پرخطر می‌سازد به عوامل جنینی مربوط می‌شود. کم خونی جنین به دلیل عدم هماهنگی بین گروه خونی مادر و نوزاد ، بیماری های مادرزادی جنین، رشد ضعیف نوزاد، ناهنجاری های ژنتیکی که حین سونوگرافی در جنین تشخیص داده شده است عوامل جنینی هستند که منجر به بارداری پرخطر می‌شود.

علائم بارداری پرخطر

 تشخیص زودهنگام علائم بارداری پرخطر می‌تواند به مداخله به موقع کمک کند. علائم بارداری پرخطر ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد شدید
  • تغییرات بینایی (تاری، دوبینی)
  • شدید درد شکم یا گرفتگی
  • تورم دست ها، صورت یا پاها
  • مداوم تهوع و استفراغ
  • غیر معمول یا شدید کمر درد
  • کاهش حرکت جنین

در صورت وجود هر یک از این علائم، ضروری است که فورا با بهترین متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید زیرا این موارد برای جلوگیری از عوارض جبران ناپذیر  باید توسط بهترین متخصص پریناتولوژی در تهران مورد بررسی و تشخیص قرار گیرند.

برای گذراندن دوران بارداری سالم چه کاری می‌توانید انجام دهید؟

 با انجام اقدامات زیر می‌توانید به حفظ سلامت خود و کودک خود کمک کنید:

مراقبت های منظم قبل از تولد

 یکی از مهم ترین مولفه های یک بارداری سالم، رعایت مراقبت های دوران بارداری است. به محض مشکوک شدن به بارداری، اولین قرار ملاقات خود را برنامه ریزی کنید و در طول بارداری به ویزیت های منظم خود ادامه دهید. این قرار ملاقات ها به پزشک شما اجازه می‌دهد تا سلامت شما و رشد کودک را تحت نظر داشته باشد، عوارض احتمالی را بررسی کند و راهنمایی های ارزشمندی در مورد تغذیه، ورزش و انتخاب سبک زندگی ارائه دهد.

تغذیه متعادل

 یک رژیم غذایی متعادل در دوران بارداری بسیار مهم است. روی ترکیب انواع غذاها تمرکز کنید که هم برای شما و هم برای کودکتان مواد مغذی ضروری را فراهم می‌کند. اجزای اصلی یک رژیم غذایی سالم بارداری عبارتند از:

میوه ها و سبزیجات: حداقل پنج وعده در روز را هدف قرار دهید تا اطمینان حاصل کنید که ویتامین ها و مواد معدنی حیاتی دریافت می‌کنید.

غلات کامل: غلات کامل را به غلات تصفیه شده برای فیبر و مواد مغذی اضافه انتخاب کنید.

پروتئین بدون چربی: از منابعی مانند مرغ، ماهی، لوبیا و آجیل برای حمایت از رشد جنین استفاده کنید.

محصولات لبنی: از لبنیات کم چرب یا بدون چربی برای کلسیم و ویتامین D استفاده کنید.

چربی های سالم: منابعی مانند آووکادو، روغن زیتون و آجیل را در نظر بگیرید و از چربی های ترانس پرهیز کنید.

 ویتامین های دوران بارداری

 مصرف ویتامین های دوران بارداری برای برطرف کردن هرگونه کمبود در رژیم غذایی شما ضروری است. این مکمل ها معمولاً حاوی سطوح بالاتر اسید فولیک، آهن و کلسیم هستند که برای رشد جنین حیاتی هستند. اسید فولیک بسیار مهم است زیرا به جلوگیری از نقص لوله عصبی کمک می‌کند. برای تعیین بهترین ویتامین دوران بارداری برای نیازهای خود با پزشک خود مشورت کنید.

درباره بارداری پرخطر

استراحت و خواب کافی

بارداری می‌تواند از نظر جسمی سخت باشد و استراحت و خواب کافی را حیاتی کند. هر شب ۷ تا ۹ ساعت خواب با کیفیت داشته باشید. با استفاده از بالش های نگهدارنده و حفظ یک اتاق خنک و تاریک، یک محیط خواب راحت ایجاد کنید. اگر هنگام خواب دچار بی خوابی یا ناراحتی می‌شوید، این مسائل را با پزشک خود برای راه حل های احتمالی در میان بگذارید.

 مدیریت استرس

مدیریت استرس برای سلامت روحی و جسمی در دوران بارداری حیاتی است. سطح استرس بالا می‌تواند بر رشد جنین و تجربه کلی بارداری تاثیر منفی بگذارد. برای مدیریت استرس از تکنیک های آرامش بخش مانند یوگا استفاده کنید.

اجتناب از مواد مضر

اجتناب از مواد مضر در دوران بارداری برای محافظت از شما و کودکان ضروری است. این شامل:

دخانیات: سیگار خطر زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و مشکلات رشدی را افزایش می‌دهد.

الکل: هیچ مقدار الکل در دوران بارداری بی خطر تلقی نمی‌شود. می‌تواند منجر به اختلالات طیف الکل جنینی شود.

داروهای غیرمجاز: از مصرف تمام داروهای غیرمجاز خودداری کنید زیرا می‌توانند عواقب شدیدی بر سلامت جنین داشته باشند.

داروهای خاص: قبل از مصرف هرگونه دارو، از جمله داروهای بدون نسخه و مکمل های گیاهی، با پزشک خود مشورت کنید.

برای بارداری پرخطر چه آزمایش هایی لازم است؟

در بارداری های معمول و یا پرخطر، انجام برخی از آزمایشات ضروری می‌باشد. آزمایش هایی که در دوران بارداری پرخطر لازم هستند عبارتند از:

  • سونوگرافی تخصصی: سونوگرافی های تخصصی تمامی مشکلات جنین اعم از رشد غیر طبیعی را نشان خواهد داد. این سونوگرافی با استفاده از امواج صوتی به مشاهده کامل درون رحم می‌پردازد.
  • غربالگری DNA بدون سلول: با استفاده از این روش از خون مادر و جنین، دی ان ای را استخراج کرده و بر روز ژنوتیپ ها آزمایشات لازم را انجام می‌دهند.
  • غربالگری ژنتیکی: غربالگری های ژنتیکی دارای پیچیدگی های بیشتری هستند نظیر پرزهای جفتی و آمنیوسنتز و …
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط