سونوگرافی NT چگونه انجام میشود؟ سونوگرافی NT یا شفافیت نوکال، سونوگرافی است که میزان مایع پشت گردن جنین را در سه ماههی اول بارداری اندازه گیری مینماید. با کمک نتایج این سونوگرافی میتواند احتمال بروز بیماریهای ژنتیکی در جنین را تا حدود بسیاری پیش بینی نمود. کاربردهای سونوگرافی NT در سه ماهه اول بارداری بیشتر است. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره سونوگرافی NT بیان کنیم، با ما همراه باشید.
سونوگرافی NT چیست؟
سونوگرافی NT بخشی از غربالگری سه ماهه اول بارداری است و بین 11 هفته تا 13 هفته و 6 روز بارداری انجام میشود. در سونوگرافی NT میزان مایع پشت گردن جنین جهت بررسی برخی از اختلالات کروموزومی مانند سندروم داون مورد بررسی قرار میگیرد. NT مخفف عبارت Nuchal Translucency بوده و از لحاظ لغوی به معنای فضای شفاف پشت گردن است که در آن ضخامت پشت گردن جنین اندازه گیری میشود. دقت سونوگرافی NT حدود 95 درصد است و فقط 5 درصد امکان خطا وجود دارد. بر اساس نتایج تحقیقات، محققان به این نتیجه رسیدهاند که در نوزادهایی که دارای بیماریهای ژنتیکی و یا اختلالات کروموزومیهستند مایع بیشتری در پایین گردن جمع میشود. تجمع مایع بیشتر در ناحیه زیر گردن میتواند نشان دهندهی ابتلاء جنین به بیماریهایی مانند سندرم داون (سه کروموزوم شماره 21)، سندرم پاتاو (سه کروموزوم شماره 13) و یا سندرم ادورادز (سه کروموزوم شماره 18) باشد. هم چنین بالا بودن اندازهی شفافیت نوکال میتواند نشان دهندهای از بیماریهای مادرزادی قلبی باشد. در حین بررسی سونوگرافی شفافیت نوکال، برخی دیگر از ساختارهای اصلی جنین نیز مورد بررسی قرار میگیرد تا سایر ناهنجاریهای احتمالی جنین شناسایی شود.
موارد کاربرد سونوگرافی NT
سونوگرافی NT علاوه بر غربالگری سندروم داون، برای غربالگری سایر اختلالات کروموزومی از قبیل سندروم پاتو و سندروم ادوارد مورد استفاده قرار میگیرد. سندروم پاتو و سندروم ادوارد از سندروم داون نادرتر بوده و بیشتر بارداری های حاصل از این سندروم ها موجب سقط جنین میشوند. سونوگرافی NT برای تشخیص موارد زیر به کار برده میشود:
تشخیص زودهنگام ناهنجاری های جنین
سونوگرافی NT میتواند به شناسایی ناهنجاری های ساختاری در جنین، مانند نقایص قلبی، ناهنجاری های اسکلتی و سایر ناهنجاری های مادرزادی کمک کند. تشخیص زودهنگام این مسائل امکان مداخله و مدیریت به موقع را فراهم میکند.
نظارت بر رشد جنین
با ردیابی رشد و تکامل جنین، سونوگرافی NT میتواند به بهترین متخصص زنان در سعادت آباد کمک کند تا اطمینان حاصل کنند که بارداری به طور طبیعی پیش میرود و جنین با سرعت مناسب رشد میکند.
ارزیابی عملکرد جفت
سونوگرافی NT میتواند اطلاعات دقیقی در مورد سلامت و عملکرد جفت ارائه دهد، که نقش مهمی در رساندن اکسیژن و مواد مغذی به جنین دارد. ناهنجاری در عملکرد جفت میتواند بر رشد و تکامل جنین تاثیر بگذارد.
روند انجام سونوگرافی NT
سونوگرافی NT یک روش آزمایش بسیار ساده میباشد که مانند سایر سونوگرافیهای معمول که از روی شکم انجام میشود قابل انجام میباشد، در برخی موارد ممکن است پزشک پیشنهاد سونوگرافی واژینال را بدهد که در ادامه به روش انجام هر دو اشاره مینمائیم.
سونوگرافی از روی شکم
پس از دراز کشیدن روی تخت مخصوص یک ژل روی شکم شما پخش میشود، سپس پزشک پروب سونوگرافی را در قسمتهای مختلف شکم حرکت خواهد داد، تصاویری که بر روی صفحه نمایشگر ظاهر میشود توسط متخصص سونوگرافی مورد بررسی قرار میگیرد، از مهمترین اطلاعات این سونوگرافی اندازه گیری مایع پشت گردن کودک میباشد که بر حسب میلی متر میباشد.
سونوگرافی واژینال
در صورتی که سونوگرافی واژینال پیشنهاد شود پس از اینکه در میز مخصوص دراز کشیدید یک پروب سونوگرافی از قسمت خارجی ناحیه تناسلی وارد دستگاه واژن میشود و تصاویر مربوط را تهیه مینماید. سونوگرافی واژینال نیز مانند سونوگرافی از روی شکم هیچ گونه درد و ناراحتی برای بیمار ایجاد نمینماید و کاملاً بیخطر میباشد.
مزایا انجام سونوگرافی NT
انجام سونوگرافی NT در دوران بارداری مزایای متعددی دارد. برخی از مزایای سونوگرافی NT عبارتند از:
تشخیص زودهنگام مشکلات
سونوگرافی NT میتواند مسائل بالقوه سلامت جنین را در مراحل اولیه بارداری تشخیص دهد و به پزشکان اجازه میدهد تا اقدامات مناسب را برای نظارت بر بارداری و ارائه مداخلات پزشکی لازم انجام دهند.
ماهیت غیر تهاجمی
برخلاف تست های تهاجمی تشخیصی قبل از تولد مانند آمنیوسنتز یا نمونه برداری از پرزهای کوریونی (CVS)، سونوگرافی NT یک روش غیر تهاجمی است که هیچ خطری برای سقط جنین یا آسیب به جنین ندارد. این امر آن را به گزینه ای ایمن برای زنان باردار تبدیل میکند که میخواهند اطلاعات مهمی در مورد سلامت کودک خود بدون انجام روش های تهاجمی جمع آوری کنند.
ارزیابی خطر برای ناهنجاری های کروموزومی
سونوگرافی NT میتواند خطر ناهنجاری های کروموزومی، به ویژه سندرم داون را با اندازه گیری ضخامت مایع پشت گردن نوزاد ارزیابی کند. این اطلاعات میتواند به والدین آینده کمک کند تا درباره آزمایشهای تشخیصی بیشتر تصمیمگیری کنند یا برای نیازهای مراقبتی یک کودک با شرایط خاص آماده شوند.
تفسیر نتایج سونوگرافی NT
نتایج سونوگرافی NT در کنار سایر آزمایشات مانند آزمایش خون و عواملی مانند در نظر گرفتن سن مادر مورد تفسیر قرار میگیرند. تقریبا، در تمام موارد نتایج سونوگرافی NT در همان روز تفسیر و نتایج به والدین ارائه میشود.
در اکثر موارد NT بالاتر از 3 میلیمتر نیاز به مشاورههای ژنتیکی و آزمایشات تشخیصی بیشتری دارد.
با اندازهگیری مایع پشت گردن، متخصص میتواند شانس تولد نوزاد به اختلالات خاص ژنتیکی را برای شما تعیین نماید. به عنوان مثال شانس 1 در 300 به این معنی است که از هر 300 جنینی که نتایجی مانند سونوگرافی جنین شما داشته است، 1 کودک با ناهنجاریهای مادرزادی متولد شده است.
باید به این نکته توجه نمائید که سونوگرافی NT تنها احتمال ابتلا جنین به ناهنجاریهای ژنتیکی و یا بیماریهای مادرزادی را تعیین مینماید و جهت تشخیص دقیق انجام آزمایشهای بیشتر مانند نمونه برداری از پرزهای کوریونی و یا آمنیوسنتز پیشنهاد میشود.
در آزمایش پرزهای کوریونی و یا CVS نمونههایی از جفت تهیه میشود و از لحاظ بیماریهای ژنتیکی مورد بررسی قرار میگیرند.
آمنیوسنتز نیز آزمایشی که با استفاده از یک سوزن مقداری از مایع آمنیوتیک رحم خارج میشود، مایع آمنیوتیک حاوی تعدادی از سلولهای جنین میباشد که از طریق آن میتوان انواع ناهنجاریهای ژنتیکی را مورد تشخیص قرار داد. آمنیوسنتز معمولاُ در اواخر بارداری و جهت تائید تشخیصهای اولیه انجام میشود.
میزان دقت سونوگرافی NT چقدر است؟
سونوگرافی NT میتواند حدود 70 درصد از تریزومی 21 و یا سندرم داون را تشخیص دهد. در صورتی که همراه با سونوگرافی NT آزمایش خون نیز انجام شود، دقت تشخیص تا 95 درصد افزایش مییابد. عوارض سونوگرافی NT سونوگرافی NT یک آزمایش بیخطر است و هیچ گونه عارضهای برای مادر و جنین ندارد. در صورتی که نتایج سونوگرافی NT شما مشکوک بود به هیچ وجه نباید دچار ترس و استرس شوید. در اغلب موارد نتایج اولیه از دقت بالایی برخوردار نیستند و تنها با انجام آزمایشات تکمیلی میتوان به تشخیص دقیق ناهنجاریهای کروموزومی و یا بیماریهای ژنتیکی جنین پرداخت.
هزینه سونوگرافی NT
سونوگرافی NT برای بررسی سلامت جنین انجام میشود، بنابراین جز الزامات مراقبت های سه ماه اول بارداری است. هزینه سونوگرافی NT تحت پوش بیمه است، اما به دلیل تفاوت در تجهیزات و دستگاه های سونوگرافی مراکز مختلف، هزینه سونوگرافی NT دقیق و مشخص نمیباشد. برای بیماران مهم است که برای درک هزینه های خاص مربوط به سونوگرافی NT با پزشک ارائه دهنده بیمه خود مشورت کنند. بیماران همچنین باید توجه داشته باشند که اگر آزمایشات بیشتر یا روش های تشخیصی بر اساس نتایج سونوگرافی NT توصیه شود، ممکن است هزینه های اضافی داشته باشد.