چرا سقط مکرر اتفاق میافتد؟ سقط مکرر در بارداری و علل آن یکی از موضوعاتی است که موجب نگرانی مادران باردار شده و از شایع ترین عارضه های بارداری میباشد. سقط مکرر به عنوان از دست دادن سه یا چند بارداری متوالی قبل از هفته بیستم بارداری تعریف میشود که نیاز به بررسی و پیگیری بیشتری دارد. این وضعیت میتواند از نظر عاطفی و جسمی برای افراد و زوج هایی که قصد بارداری دارند چالش برانگیز باشد. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی درباره علائم و روش های درمان سقط مکرر بیان کنیم، با ما همراه باشید.
سقط مکرر به چه معناست؟
سقط مکرر یکی از انواع سقط جنین است که مشکلات زیادی را ایجاد میکند. در صورتی که مادر 3 بار یا بیشتر سقط جنین را تجربه کرده باشد، این اتفاق سقط مکرر نامیده میشود. تعداد کمی از زنان سقطهای مکرر را تجربه میکنند. به طور متوسط کمتر از 5 نفر از هر 100 زن، دوبار پشت سر هم جنینشان سقط میشود. احتمال سقط در حاملگی دوم و بعد از یک بار سقط، ۲۴ درصد، در حاملگی سوم و بعد از دو بار سقط پیدرپی ۳۰ درصد، در حاملگی چهارم و بعد از ۳ بار سقط پیدرپی ۳۵ درصد و بعد از ۴ بار سقط پیدرپی تقریباً ۴۰ درصد خواهد بود. این امکان هم وجود دارد که یک زن بعد از انجام بارداری موفق، سقط مکرر داشته باشد. به همین منظور در چنین شرایطی لازم است که پیش از تلاش برای بارداری مجدد، معاینات بالینی و آزمایش های متعددی برای علت یابی سقط انجام شود.
انواع سقط مکرر
سقط مکرر جنین معمولا به دو دسته تقسیم بندی میشود. سقط مکرر اولیه معمولا در سه ماهه اول بارداری به دلیل مشکلات ژنتیکی و یا کروموزومی جنین اتفاق میافتد. به علاوه مشکلات ساختاری رحم نیز از دیگر دلایل موثر در بروز سقط زود هنگام میباشد. نوع دیگری از سقط ها که به عنوان سقط ثانویه یا تاخیری شناخته شده است، به دلیل ناهنجاری های رحمی، مشکلات و بیماری های خودایمنی اتفاق میافتد.
علت سقط مکرر جنین چیست؟
علل بسیاری برای سقط مکرر وجود دارد و در برخی موارد، ممکن است دلیل اصلی آن بلافاصله آشکار نشود. با این حال، چندین عامل رایج وجود دارد که میتواند در از دست دادن مکرر بارداری نقش داشته باشد. علل سقط مکرر عبارتند از:
ناهنجاری های کروموزومی
ناهنجاری های کروموزومی علت اصلی سقط مکرر است. این نقایص ژنتیکی میتوانند از تخمک یا اسپرم ناشی شوند و میتوانند منجر به ناهنجاری های رشدی در جنین شوند و احتمال زنده ماندن آن را کاهش دهند. آزمایش برای ناهنجاری های کروموزومی در هر دو طرف میتواند اطلاعات ارزشمندی در مورد خطر احتمالی سقط جنین در آینده ارائه دهد و میتواند به تصمیم گیری در مورد درمان کمک کند.
ناهنجاری های رحمی
ناهنجاری های رحمی، مانند فیبروم ها یا سپتوم رحم نیز میتوانند با تداخل در لانه گزینی و رشد جنین، خطر سقط مکرر را افزایش دهند. تکنیکهای تصویربرداری تشخیصی مانند سونوگرافی واژینال و هیستروسالپنگوگرافی میتوانند به شناسایی این مشکلات کمک کنند، و ممکن است در برخی موارد اصلاح جراحی توصیه شود.
عدم تعادل هورمونی
عدم تعادل هورمونی، به ویژه آنهایی که شامل پروژسترون و استروژن هستند، میتوانند محیط ظریف هورمونی لازم برای بارداری موفق را مختل کنند. آزمایشهای خون و ارزیابیهای هورمونی میتواند به شناسایی این عدم تعادل کمک کند، و درمان جایگزینی هورمون یا سایر مداخلات ممکن است برای حمایت از بارداری سالم توصیه شود.
اختلالات خودایمنی
اختلالات خود ایمنی، مانند سندرم آنتی فسفولیپید و لوپوس، میتواند باعث شود که سیستم ایمنی به اشتباه به جنین در حال رشد حمله کند و منجر به سقط جنین شود. آزمایش های خون و ارزیابی های تخصصی ایمونولوژیک میتواند به تشخیص این شرایط کمک کند و درمان با داروهایی برای سرکوب پاسخ ایمنی ممکن است توصیه شود.
عوامل محیطی
علاوه بر این عوامل پزشکی، عوامل محیطی و سبک زندگی نیز میتواند بر خطر سقط مکرر تاثیر بگذارد. قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی خاص، داروها، اشعه ایکس و .. ممکن است خطر سقط جنین را افزایش دهد. همچنین مصرف زیاد الکل یا کافئین و سیگار کشیدن نیز میتواند بر نتیجه ی بارداری تاثیر بگذارد.
تشخیص علت سقط مکرر
برای تشخیص علت سقط مکرر از روش های مختلفی استفاده میشود که از جمله این روش های تشخیصی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بررسی وضعیت کروموزوم های زوجین
- بررسی وضعیت سیستم ایمنی
- انجام آزمایش خون و بررسی سطح هورمون ها
- معاینه رحم از نظر وجود ناهنجاری های ساختاری با استفاده از روش هایی مانند سونوگرافی ترانس واژینال، هیستروسکوپی و …
- بررسی دو فاکتور آنتی بادی آنتی فسفولیپید و لوپوس آنتی کواگولانت از طریق آزمایش خون
- نمونه برداری از پوشش داخلی رحم برای بررسی تغییرات سلولی یا هورمونی
درمان سقط مکرر جنین
در صورتی که مادر سومین سقط پیاپی خود را تجربه کرد لازم است تا به صورت جدی جهت تشخیص علت ها و درمان خود اقدام کند. درمان سقط مکرر وابسته به دلایل آن از طریق متفاوتی صورت میگیرد. درمان سقط مکرر در مواردی که علت آن ایمونولوژیک باشد با تجویز داروهایی مانند هپارین، آسپرین، ویتامین D، ایمونوگلوبولین تزریقی و یا ترکیبی از این داروها انجام میشود. به علاوه متفورمین و پروژسترون نیز از جمله داروهایی هستند که برای درمان سقط مکرر با دلایل هورمونی استفاده میشوند. برای درمان سقطهای مکرر که ناشی از مشکلات ساختاری رحم میباشند، گاهی اوقات ممکن است نیاز به جراحی (بیشتر با استفاده از لاپاراسکوپی) باشد تا مشکل برطرف شده یا دهانه رحم بسته شود تا از باز شدن آن جلوگیری شود و فرد بتواند بارداری موفقی داشته باشد. در مواردی هم ممکن است توسط بهترین متخصص زنان در سعادت آباد انجام لقاح آزمایشگاهی (IVF) با تخمکهای اهدایی یا لقاح داخل رحمی (IUI) را با اسپرم اهدایی توصیه شود
سقط مکرر همراه با چه عوارض هایی است؟
یکی از مهم ترین عوارض سقط مکرر که میتواند مادر را از نظر روحی بسیار تحت تاثیر خود قرار دهد، از دست دادن فرزندش است.این بیماری همراه با عوارض های دیگری همانند: خونریزی شدید، عفونت، ایجاد سندروم آشرمن و ایجاد ناهنجاریهای روانی مثل افسردگی و اضطراب است. یکی از شایع ترین عوارض سقط ناقص، بروز خونریزی های زیاد است که این عارضه سبب تب و لرز شدید در بیمار میشود، از این رو در این موارد لازم است تا کورتاژ درمانی و یا دارو درمانی جهت مهار این عوارض برای فرد بیمار صورت بگیرد.
سوالی مهم:
بله. با بررسی علت سقط مکرر و درمان آن، احتمال یک بارداری موفق برای زوجین وجود دارد.